• Hjem
  • Aktuelt
  • ATL på viktig møte om fremtidens samferdsel
ATL på viktig møte om fremtidens samferdsel

ATL på viktig møte om fremtidens samferdsel

Skrevet: onsdag, 06 november 2019

I går hadde samferdselsministeren invitert alle viktige aktører innen samferdsel til møte om neste nasjonal transportplan (NTP 2022-2033). ATL stilte med administrerende direktør Torgeir Abusdal, samt styreleder Per Ove Sercan Husevik.

Sammen med en rekke andre medlemmer av trafikksikkerhetsfamilien var også ATL representert på møtet i Oslo om neste Nasjonal Transportplan (NTP 2022-2033). Blant temaene ATL belyste i sitt innlegg var trafikkopplæringens betyning for nullvisjonen, spesielt utsatte trafikantgrupper og teknologiutviklingen og dens betyding for trafikksikkerheten.

- Risikoen for å bli innblandet i en trafikkulykke er vesentlig høyere for aldersgruppen 75+, samtidig vet vi at denne aldersgruppen vil øke betydelig i tiden fremover. Vi vet også at befolkningssammensetningen endres som følge av økt innvandring, og vi vet at trafikanter som kommer fra en annen trafikkultur kan medføre utfordringer. Til tross for at dette er kjente utviklingstrekk, så har lite blitt gjort for å imøtekomme utfordringene dette fører med seg. ATL mener at dette bør adresseres i større grad, og vi har klare formeninger om hvordan dette kan gjøres, sa Abusdal. 

Som løsning på utfordringene foreslo Abusdal å endre seniorkursene, bedre informasjonen til innvandrergrupper om norsk trafikkultur, oversettelse av læremidler til morsmål og økt innsats mot ulovlige L-skoler.

ATL tok også opp at mer øvelseskjøring før ervervelse av førerkort gir lavere ulykkesrisiko etter ervervelsen av førerkort.  
- Her bør ATL som bransjeorganisasjon, med kjernekompetanse innen trafikkopplæring, få mer ansvar, sa Abusdal.  

I siste del av innlegget tok Abusdal opp teknologiutviklingen og at mange tar det som en selvfølge at autonome kjøretøy vil medføre økt trafikksikkerhet. Problemet slik ATL ser det er at få snakker om overgangsfasen med blandingstrafikk, som vil gi betydelige utfordringer.

- I en periode vil vi oppleve blandingstrafikk bestående av kjøretøy med varierende grad av autonomi  Vi vil oppleve førere med ulik kompetanse til å beherske disse kjøretøyene, og vi vil oppleve menneskelige kapasitetsproblemer i møte med teknologien, sa Abusdal.

Han sa også at slik ATL ser det er ikke dette viktige spørsmålet tilstrekkelig problematisert.

- Det er ikke gitt hvilke teknologier som vil dominere i fremtiden, men det haster å fokusere på hvilke utfordringer dette vil medføre. Dette innbefatter blant annet å avdekke og ta stilling til fremtidig behov for trafikkopplæring. 

ATL understreket videre at vi ønsker å bidra videre inn i  arbeidet med utformingen av Nasjonal Transportplan for perioden 2022 til 2033.

  

Skjermbilde 2019 06 26 kl. 09.05.33
 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi gir deg siste nytt fra bransjen og informasjon om hva vi jobber med.

 MELD DEG PÅ NYHETSBREV »

 

Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund

Adresse: Leif Tronstads plass 6, 1337 Sandvika

Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund: Org nr. 981 454 901

Personvern

Kontakt oss

Telefon: 22 62 60 80
Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

0
Delinger