• Hjem
  • Aktuelt
  • Besøk på OsloMet: Fremføring av kandidatoppgavene
Besøk på OsloMet: Fremføring av kandidatoppgavene

Besøk på OsloMet: Fremføring av kandidatoppgavene

20 mai 2019

I rom F106, ved OsloMet, møtte jeg den 15. mai i alt 20 trafikklærerstudenter som hadde invitert ATL til fremføring av egne kandidatoppgaver. Representanter fra Statens vegvesen og flere trafikkskoler var også tilstede. Dette satt kanskje litt ekstra preg på studentene, men gjennomføringen gikk kjempebra for alle de syv gruppene.

Øyvind Årbogen | Fagkonsulent

Temaene som ble tatt opp strakk seg fra undervisningsplaner for enkelte emner i læreplanen, som atferd i rundkjøring og hvordan gi fri veg, via elever med spesialpedagogiske behov, til kritiske blikk vedrørende trafikklærerutdanningen i Norge. Hvordan sikre barn i bil, utfordringer med automatgiret skolebil og kjøresimulator i undervisningen var også representert i oppgavefremføringen.

Gruppesammensetningen var fordelt på alt fra to til fire elever per gruppe, fordelt på begge kjønn og med stor variasjon i alder. Undertegnede tror dette er bra for trafikklærerbransjen, da variasjon i kjønn og alder skaper god dynamikk hos den enkelte trafikkskole og i felles fora, som for eksempel ved sikkerhetskurs på øvingsbane.

Samtlige grupper forklarte grundig hvilke verktøy de hadde brukt, hvilke samarbeidspartnere de hadde støttet seg på og hvilke resultater de oppnådde. Noen brukte spørreundersøkelser, både åpne og lukkede, andre intervjuet sine, og alle hadde analysert sine innsamlede data meget grundig. De som skrev undervisningsplaner hadde vært med på kjøretimer i skolebil og under utrykning både i politibil og ambulanse. Samtlige kandidater delte godt av egne erfaringer.

Fremføringen hadde kandidatene delt opp seg imellom og dette ble gjennomført på en ryddig måte, noen med mikrofon og noen uten.

Det å være en tydelig og avslappet formidler faller ikke alle like naturlig i starten på en trafikklærerkarriere, og kanskje det var det fremmøtte publikum utover de normale klassekameratene som var grunnen. Øvelse gjør mester heter det jo, og etter å ha konfrontert en av lærerne ved trafikklærerutdanningen, Kai Fegri, måtte han innrømme at presentasjonsteknikker var ikke noe de hadde brukt mye tid på. Dette kunne også bekreftes av elevene selv. Erfaringsmessig er denne egenskapen noe de får prøvd seg på når de kommer ut i regulært arbeid som trafikklærer og dermed stiger selvtilliten ved denne aktiviteten betraktelig. Etter framføringen hadde elevene lagt opp til egne «stands» hvor de gikk nærmere inn på sine oppgaver, og publikum kunne snakke mer på tomannshånd med de enkelte kandidatene. Det ble servert både kake og godteri fra elevene sin side og om dette var «smøring» vites det ingenting om.

Elevene selv var fornøyd med gjennomføringen og i skrivende stund har de gjennomført sine eksamener og er på vei ut i trafikklærerhverdagen. Alle jeg pratet med hadde fått seg jobb ved en trafikkskole eller var klar for videre utdanning, og gledet seg til å komme i gang.

Ivrige og nyutdannede trafikklærere er bra for bransjen, både faglig og sosialt.

Undertegnede hadde en bra dag ved OsloMet og vil på nytt takke for invitasjonen og mulighetene til å komme med innspill og kommentarer.

 

Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund

Adresse: Leif Tronstads plass 6, 1337 Sandvika

Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund: Org nr. 981 454 901

Personvern

Kontakt oss

Telefon: 22 62 60 80
Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

0
Delinger