- Dere kan kalle dere verdensmestere

- Dere kan kalle dere verdensmestere

Rundt 270 deltakere var samlet til Føreropplæringskonferansen 2018 i Trondheim. Temaet var fremtidens trafikkopplæring.

«Fremtiden er her» var navnet på konferansen som ble arrangert av Forum for trafikkpedagogikk (FFTP) i Trondheim før helgen. Og at temaet engasjerer er det ikke noen tvil om – for hvordan vil bransjen møte utfordringene, og mulighetene, som teknologiutviklingen gir?

Noe endelig konklusjon kom man ikke frem til, men det er lite som tyder på at bilene blir selvkjørende med det første og at trafikklærerne slik vi kjenner dem i dag er uten jobb i morgen.

Men autonome biler kommer, og teknologiutviklingen går raskt. I følge Lasse Lager i Samferdselsdepartementet er allerede mye av teknologen her. Utfordringen er at den ligger foran lovverket. Det gir en rekke utfordringer og fra politisk hold er man ikke overbegeistret over at mange nå har endt opp som testsjåfører på offentlig vei.

Lager understreket også at man i tiden fremover vil stå foran store utfordringer til såkalt blandingstrafikk. Det er trafikk der man har både autonome, biler med avanserte førerstøttesystemer og tradisjonelle biler på veien samtidig. I et trafikksikkerhetsperspektiv blir det et problem, blant annet fordi man vet at reaksjonstiden øker betydelig for førere som plutselig må ta over kontrollen for et kjøretøy som har flere automatiserte funksjoner.

Samtidig vet man at førerstøttesystemer redder liv og at nivå 3 bilene som er rett rundt hjørnet vil utgjøre en skummel miks av autonomi og manuell kontroll. Undersøkelser fra Transportøkonomisk Institutt (TØI) peker for eksempel på at det tar rundt ti sekunder før en bilfører mister fokuset når bilen overtar sentrale funksjoner som blant annet styring og fartstilpasning. De samme undersøkelsene peker også på at førere av disse bilene vil ha betydelig lengre reaksjonstid enn hva som er tilfellet med dagens kjøretøyer.

Noen endelig konklusjon til hvordan fremtidens hverdag for trafikklærerne vil komme til å se ut ble ikke servert på konferansen. Men en ting er uansett like klart som at teknologien kommer, og det er at norske trafikklærere i overskuelig fremtid fortsatt skal utdanne de som skal ha førerkort i Norge. Noe annet er alt utenkelig; Norske trafikklærere er nemlig verdensmestere i trafikksikkehet – og utfordringene rundt trafikksikkerhet og nullvisjonen vil bestå. Også med biler som stadig blir mer og mer avanserte.

Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund

Adresse: Ryensvingen 15, 0680 Oslo

Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund: Org nr. 981 454 901
ATLs Interessekontor SA: Org nr. 950 982 527

Personvern

Kontakt oss

Telefon: 22 62 60 80
Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

0
Delinger