• Hjem
  • Aktuelt
  • Flere kjører MC – ulykkene går tilbake
Flere kjører MC – ulykkene går tilbake

Flere kjører MC – ulykkene går tilbake

Fra 2009 til 2014 var det 40 prosent færre dødsulykker på MC. Torgeir Abusdal i ATL tror økt fokus på trafikksikkerhet har mye av æren for at ulykkene nå går tilbake.

Utforkjøring er den største årsaken til dødsulykker på MC. Og fortsatt er motorsykkel involvert i tyve prosent av dødsulykkene på norske veier.

- Enhver ulykke er en for mye, men det er gledelig å se at antall dødsulykker med MC er på vei tilbake. Trafikkskolene bruker mye tid på opplæring av nye sjåfører og jobber bevisst med holdninger og sikkerhet. Likevel er det med uro vi ser at mange av ulykkene skjer etter ekstrem adferd, sier direktør i ATL, Torgeir Abusdal.

Ferske tall fra Statens vegvesen viser at utforkjøring står får nesten halvparten av dødsulykkene, mens møteulykker og ulykker i kryss står for henholdsvis 24 og 23 prosent.

- Den mest vanlige typen av dødsulykker er utforkjøring i sving, men mange kjører også ut av veien på rett strekning, sier Arild Engebretsen som jobber med trafikksikkerhet i Statens vegvesen.

Statistikk over MC ulykker

Illustrasjon: Statens vegvesen

Tallene fra Statens vegvesen viser at rundt en tredjedel av ulykkene skyldes ekstrem adferd.

- Eksempler på det er kjøring godt over fartsgrensen og ruskjøring. Mange kjørte også uten førerkort, forklarer Engebretsen.

Men selv om det aldri har vært flere motorsykler på norske veier enn hva det er i dag, har antall ulykker blitt redusert.

- Selv om ulykkene nå går tilbake er antall ulykker fortsatt høyt. Det viser bare at trafikkskolene og ATL må fortsette å jobbe målbevisst med holdningsendrende arbeid og fokus på trafikksikkerhet, samtidig som vi må videreføre det gode arbeidet som trafikkskolene i dag gjør når de utdanner ferske MC-sjåfører, sier Abusdal.

Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund

Adresse: Ryensvingen 15, 0680 Oslo

Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund: Org nr. 981 454 901
ATLs Interessekontor SA: Org nr. 950 982 527

Personvern

Kontakt oss

Telefon: 22 62 60 80
Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

0
Delinger