• Hjem
  • Aktuelt
  • Førerprøven blir ikke unntatt i nye fraværsregler
Førerprøven blir ikke unntatt i nye fraværsregler

Førerprøven blir ikke unntatt i nye fraværsregler

Skrevet: mandag, 24 juni 2019

Sikkerhetskurs på bane, landeveiskjøring og planlegging av kjøring i variert trafikkmiljø blir godkjent fravær når nye fraværsregler innføres fra høsten. – Reglene vil skape store forskjeller, sier ATL-direktør.

- Det er gledelig at regjeringen nå gjør at deler av trafikkopplæringen blir dokumentert fravær, men vi er skuffet over at departementet ikke har hørt på oss og kniper inn på enkelte områder. Dette handler om trafikksikkerhet og det handler om å følge fastlagte læreplaner. For oss er det for eksempel uforståelig at den praktiske førerprøven ikke kvalifiserer til dokumentert fravær, sier administrerende direktør i ATL (Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund) Torgeir Abusdal.

- Må fortsatt bruke fritimer og ferie
I de nye reglene som innføres 1. august 2019 blir det gitt dokumentert fravær for fire timers obligatorisk sikkerhetskurs på bane i tillegg til fem timer praktisk øving i landeveiskjøring. Dokumentert fravær får man også for fire timers undervisning i planlegging og kjøring i variert trafikkmiljø. I tillegg åpnes det for at også reisevei skal gjelde som en del av det dokumenterte fraværet.

- Endringen som nå gjøres er i tråd med høringsforslaget, men fortsatt er det slik at elever må regne med å bruke fritimer, ferie og andre tidspunkt utenom skoletid til trafikkopplæring, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner.

- Vi er langt fra å være i mål med dette og kommer til å fortsett arbeidet inn mot evalueringen av ordningen som skal gjennomføres i 2020. Det er gledelig at Sanner åpner opp for å innlemme praktisk førerprøve som dokumentert fravær senere, men dette burde vært på plass i forslaget som nå er vedtatt, sier Abusdal.

- Vil føre til store forskjeller
Han syntes det er ubegripelig og diskriminerende at førerprøven ikke skal gjelde som gyldig fravær. – I lys av de varslede endringene i Statens vegvesen der man bygger ned tjenestetilbudet og der spesielt befolkningen i distriktene rammes hardt med økt reisevei er det beklagelig at man ikke har innlemmet førerprøven til å kvalifisere for godkjent fravær. Mange steder har trafikkstasjonene allerede i dag begrensede åpningstider og vi ser at etaten hele tiden reduserer tilbudet til publikum. Dersom forslagene fra Statens vegvesen blir vedtatt vil det føre til at elever i distriktene rammes ekstra hardt. Ikke bare får de lengre reisevei, de får også høyere fravær enn elever som bor i mer sentrale strøk. Slik kan vi ikke ha det, sierAbusdal.

Han er også skuffet over at unntakene kun gjelder for klasse B og ikke for alle førerkortklasser, spesielt for lett motorsykkel som allerede er veldig skadeutsatt.

ATL har jobbet intenst med fraværsregelen siden den ble innført. Endringene som nå kommer er velkomne, men løser bare litt av problemet og viser at myndighetene ikke skjønner at førerkort er samfunnsnyttig, og god trafikkopplæring er viktig for å forhindre drepte og skadde i trafikken.

 

Skjermbilde 2019 06 26 kl. 09.05.33
 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi gir deg siste nytt fra bransjen og informasjon om hva vi jobber med.

 MELD DEG PÅ NYHETSBREV »

 

Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund

Adresse: Leif Tronstads plass 6, 1337 Sandvika

Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund: Org nr. 981 454 901

Personvern

Kontakt oss

Telefon: 22 62 60 80
Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

0
Delinger