• Hjem
  • Aktuelt
  • Krever hastetiltak for å bedre sikkerheten til myke trafikanter
Krever hastetiltak for å bedre sikkerheten til myke trafikanter
Foto: Shutterstock

Krever hastetiltak for å bedre sikkerheten til myke trafikanter

Skrevet: mandag, 03 februar 2020

Siden 2010 har minst 51.300 gående og 19.450 syklister omkommet på europeiske veier. Nå krever EU-tilsluttet trafikksikkerhetsråd at man setter i verk umiddelbare tiltak.

Stadig færre omkommer på europeiske veier. Det har blitt tryggere å kjøre bil, men for de myke trafikantene er ikke tallene like oppløftende. I en ny rapport krever European Transport Safety Council (ETSC) at umiddelbare tiltak settes i verk.

Og det haster, for sammenliknet med kjørende, går dødsulykker med syklister tilbake åtte ganger saktere. I undersøkelsen fant forskerne at antall drepte kjørende har en bilbakegang på 3,1 prosent, mens det samme tallet for syklister bare er på 0,4 prosent. Totalt utgjorde gående og syklister hele 29 prosent av alle drepte i trafikken i EU i 2018.

Rapporten peker også på at det i 99 prosent av alle dødsulykker med gående var et kjøretøy innblandet. Det samme tallet for syklende er 83 prosent.

Ser vi på hjemlige tall har Norge færrest antall drepte fotgjengere, når man kompenserer for innbyggertall, men flere europeiske land har færre drepte syklister enn hva som er tilfellet her hjemme.

– EU står foran en rekke utfordringer; klimakrise, trafikkdrepte og skadde i trafikken, utslipp og fedme. Både sykling og gåing er viktige for å gjøre noe med utfordringene vi står ovenfor, og derfor er det også viktig å bedre trafikksikkerheten for disse trafikantgruppene. Både Nederland og Danmark går foran som gode eksempler, og da bør det være enkelt for de andre statene og medlemmene å følge etter, sier Graziela Jost som er prosjektdirektør i ETSC.

Hele rapporten kan lastes ned ved å klikke her.

Skjermbilde 2019 06 26 kl. 09.05.33
 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi gir deg siste nytt fra bransjen og informasjon om hva vi jobber med.

 MELD DEG PÅ NYHETSBREV »

 

Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund

Adresse: Leif Tronstads plass 6, 1337 Sandvika

Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund: Org nr. 981 454 901

Personvern

Kontakt oss

Telefon: 22 62 60 80
Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

0
Delinger