• Hjem
  • Aktuelt
  • Ny teoriprøve skal gi bedre fremtidige sjåfører
Ny teoriprøve skal gi bedre fremtidige sjåfører

Ny teoriprøve skal gi bedre fremtidige sjåfører

Skrevet: onsdag, 19 juni 2019

I disse dager jobber Statens vegvesen og Sopra Steria med å utvikle et nytt teorisystem for alle slags førerkort. Målet er å sikre at de som tar teoriprøven faktisk kan det de skal.

– Det er absolutt ikke meningen å lure noen til å svare feil, snarere tvert om. Med det nye teorisystemet blir det enklere for kandidater som har kunnskapene på plass. Vi tror dette vil være et bidrag til bedre kvalitetssikring av sjåfører som igjen kan bidra til færre ulykker, sier prosjektleder Gunn Marit Høistad i Statens vegvesen.

Halvparten strøk i fjor
I 2018 besto under halvparten av kandidatene teoriprøven, mot 62 prosent tre år tidligere. Det meldes også om flere forsøk på juks. I Larvik ble rettsalen for liten da 26 personer måtte svare for teoriprøvejuks i fjor høst.

– Det blir vanskeligere å jukse med det nye systemet, fordi det legger opp til en mye større variasjon i oppgaver og spørsmålsstilling. Denne uforutsigbarheten vil også gjøre det mer lønnsomt å lese hele pensum, fremfor å bare øve seg på å bestå prøven, sier Høistad.

På lag med fagsiden
Prosjektet hadde oppstart i fjor høst. Det nye systemet, som får navnet eTeori, skal lanseres i løpet av 2020. Systemet skal støtte alle slags førerprøver, fra vanlig førerkort til farlig gods, drosjeløyve, droner og helikopter.

Foreløpig har prosjektet brukt mest tid på modulen som skal benyttes av de som lager teorioppgavene til førerprøven. Det er ifølge Gunn Marit Høistad viktig å få til en god flyt innad i Statens vegvesen mellom oppgaveskriving, kvalitetssikring, oversetting og juridisk kontroll.

Lanseres i 2020
Når eTeori kommer på plass blir det enklere å lage oppgaver, og Statens vegvesen kan ta i bruk flere oppgaveformer, i tillegg til «multiple choice» som oppgavene i hovedsak er i dag. Det blir også flere interaktive elementer etter hvert. For eksempel vil det brukes animerte videoer hvor kandidaten selv kan stoppe og starte kjøreturen som besvarelse på en oppgave. Systemet støtter fem språk, og kandidaten kan veksle mellom forskjellige språk underveis i besvarelsen.

Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund

Adresse: Leif Tronstads plass 6, 1337 Sandvika

Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund: Org nr. 981 454 901

Personvern

Kontakt oss

Telefon: 22 62 60 80
Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

0
Delinger