• Hjem
  • Aktuelt
  • - Øv deg på å være til stede bak rattet
-Øv deg på å være til stede bak rattet

- Øv deg på å være til stede bak rattet

Skrevet: torsdag, 26 september 2019

I dag markeres EDWARD-dagen over hele Europa – en dag der ingen skal bli drept eller hardt skadd i trafikken. Statens vegvesen oppfordrer trafikantene til en oppmerksom start på høstferien!

- Når du sitter bak rattet, er det viktig at du har oppmerksomheten rettet mot trafikken, og hele sanseapparatet med deg. Vi kan ikke skru av tankene, men hva om vi alle sammen bruker bilturene i høstferien på å øve på å «bare» kjøre bil når vi kjører bil, oppfordrer Rita Aarvold i Statens vegvesen.

EDWARD (European Day Without A Road Death), ble lansert av politiets europeiske nettverk (TISPOL) i 2016, og markeres i en rekke land med arrangementer og aktiviteter.

Hele 3 av 10 dødsulykker i trafikken skjer på grunn av uoppmerksomhet, viser tall fra Statens vegvesens ulykkesanalyser. Både det du gjør, ser, hører, føler og tenker, kan ta oppmerksomheten din bort fra selve kjøringen.

- Det holder ikke bare å ha blikket på veien og hendene på rattet – hodet må også være med. Mental uoppmerksomhet kan påvirke reaksjonsevnen din, og øke ulykkesrisikoen. Det er lett å tenke at mobilen har skylda i uoppmerksomheten, men mobilbruk er bare en liten del av et langt mer sammensatt problem, sier Aarvold.

Ofte er det ikke én enkelt årsak til at en ulykke skjer – ei heller kun én form for uoppmerksomhet. Det er summen av alt vi fordeler oppmerksomheten vår på, som kan skape livsfarlige situasjoner.

-Vi er mange som skal samarbeide på veien, både bilister og syklister, gående og sparkesyklende. I dette samspillet ligger det et enormt ansvar hos hver enkelt, et ansvar for at både du og de du møter kommer trygt fram, sier Aarvold.

Skjermbilde 2019 06 26 kl. 09.05.33
 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi gir deg siste nytt fra bransjen og informasjon om hva vi jobber med.

 MELD DEG PÅ NYHETSBREV »

Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund

Adresse: Leif Tronstads plass 6, 1337 Sandvika

Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund: Org nr. 981 454 901

Personvern

Kontakt oss

Telefon: 22 62 60 80
Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

0
Delinger