Øvelseskjør sikkert i juletrafikken

Øvelseskjør sikkert i juletrafikken

18 desember 2018

For mange betyr julefri også juleferie og lange bilturer. Her er tipsene som gjør juleutfarten trygg for de som øvelseskjører – og som sørger for at du får mest mulig ut av øvelseskjøringen.

– Det er ikke noe i veien for å øvelseskjøre i juletrafikken. Men det er viktig at man tar visse forhåndsregler, sier Pål Andersen som er fagkonsulent i ATL.

Han peker på at planlegging er viktig og at man ikke stresser selv om trafikken kan være tett.

– Begynn med å ta en gjennomgang av turen du skal kjøre. Sett deg inn i hvordan trafikkbildet ser ut og hva slags føre du kan forvente deg. Bruk nettet. På www.175.no finner du mye god informasjon om trafikk, føremeldinger og vær, sier Andersen.

Julen betyr ofte mye trafikk på veiene og mange, også de som har hatt førerkort i mange år, kan lett bli stresset av et trafikkbilde de ikke er vant til. Andersen advarer mot å stresse.

– Følg med i speilene og ikke kjør fortere enn fartsgrensen selv om du føler at trafikkrytmen går fortere. Stopp heller flere ganger på bussholdeplasser, bensinstasjoner og andre steder der trafikken trygt kan passere, og husk på at det er god trening i det også, råder han.

Samtidig er det viktig at man ikke overvurderer seg selv i juletrafikken. Før du kjører av gårde bør du vite at du er klar for å kjøre den planlagte turen. Alt for mange tar nemlig turen ut på høyhastighetsveier og landeveier uten at de har det kunnskaps- eller ferdighetsnivået som kreves for å kjøre på denne typen av veier. I tillegg er det viktig at man gjør en avtale med ledsager på hva som er dine og hva som er ledsagerens oppgaver.

– Mange som øvelseskjører får et alt for stort ansvar for tidlig. Derfor er det viktig at du selv vet hva du er god på og hva du trenger hjelp til. Samtidig er det viktig at ledsageren klarer å sette seg inn i situasjonen til den som øvelseskjører. Det kan være vanskelig for en som har lang kjøreerfaring, og hvor mye har blitt en selvfølge, sier Andersen.

Hyppig øvelseskjøring skaper tryggere trafikanter. Statistikk viser at høy ulykkesrisiko i stor grad henger sammen med lite kjøreerfaring. Å øvelseskjøre mest mulig er derfor viktig og med på å gjøre deg til en bedre sjåfør. Men vær klar over at juletrafikken er annerledes enn når du har øvelseskjørt tidligere.

– Vi oppfordrer til at man øvelseskjører mest mulig og juleutfarten er ikke noe unntak. Men det er viktig at man tar forhåndsregler og at man er på riktig nivå ferdighets- og kunnskapsmessig. Husk også på at vi nå er inne i en årstid hvor det ofte er glatt på veien. I slike tilfeller er det lurt å prøvebremse, men vit at det er oversiktlig og at du ikke har noen bak deg. Husk også på at det kan hende at du må ligge langt under fartsgrensen for å kunne stoppe på den veistrekningen du har oversikt over og hold god avstand til trafikken foran deg – du vet aldri når bilen foran må bråbremse, avslutter Andersen.


Slik øvelseskjører du riktig

– Du skal ha fylt 16 år og du må ha med bevis for at du har tatt Trafikalt grunnkurs. Er du over 25 år gammel holder det at du bare har med gyldig legitimasjon.
– Ledsageren, den som skal kjøre sammen med deg, må være over 25 år gammel og ha hatt førerkort klasse B sammenhengende i de siste fem årene. Juridisk er det ledsageren som er fører av bilen.
– Bilen skal være utstyrt med et ekstra innvendig speil for ledsageren og bak på bilen skal det være en godt synlig rød «L».
– Du skal ikke ha sperrefrist.

Husk på at øvelseskjøringen ikke skal være til fare eller unødig ulempe for annen trafikk. Tilpass områdene du kjører etter hvilket ferdighetsnivå du befinner deg på.

 

Kontakt:
Pål Andersen
Fagkonsulent ATL

Telefon: 900 24 532
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund

Adresse: Leif Tronstads plass 6, 1337 Sandvika

Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund: Org nr. 981 454 901

Personvern

Kontakt oss

Telefon: 22 62 60 80
Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

0
Delinger