Vi kjemper videre mot piratvirksomheten

Vi kjemper videre mot piratvirksomheten

Skrevet: onsdag, 02 oktober 2019

Piratskoler, også kalt L-skoler, er fortsatt et problem i samfunnet vårt – og vi ønsker igjen å sette dette på dagsordenen.

Øyvind Årbogen, fagkonsulent

 

«Etter å ha gjennomført trafikkopplæringen i klasse B skal eleven ha den kompetansen som er nødvendig for å kjøre bil på en ansvarlig måte.»

Dette står skrevet i hovedmålet for opplæring klasse B. Eleven skal ha de kunnskaper og ferdigheter, den selvinnsikt og risikoforståelse, som er nødvendig for å kjøre på en måte som:

  • er trafikksikker
  • gir god samhandling
  • fører til god trafikkavvikling
  • tar hensyn til helse, miljø og andres behov
  • er i samsvar med gjeldende regelverk

Trafikklærerne er spesielt utdannet for å ivareta samfunnets oppgave i forhold til 0-visjonen. De har solid trafikal og menneskelig innsikt, som gjør dem til et verktøy i denne sammenhengen. Trafikklærerens innsats er en del av årsaken til det lave antallet skadde og drepte i trafikken.

Utdanningen til en trafikklærer er meget spesifikt rettet mot det å videreutvikle mennesker til å bli ansvarlige og trygge bilførere. Arbeidsmåtene til trafikklæreren legger til rette for utvikling av elevens refleksjon og ettertanke samt hvordan denne skal utvikle seg i å velge kjøremåter som reduserer faren for uhell og ulykker.

Piratskoler og L-læreren driver bare med instruksjon, en undervisningsmetode som bransjen etterhvert går mer og mer bort fra på de øverste trinnene i læreplanen; et nivå L-læreren aldri befinner seg i nærheten av.

oyvind 4 
 ATLs fagkonsulent Øyvind Årbogen synes det er viktig å sette fokus på piratskolene.

Ulempen med bilkjøring er jo selvfølgelig at alle «kan» kjøre bil, det er jo en hverdagsaktivitet. Derfor er det dessverre slik at en del mennesker tar på seg jobben med å være «trafikklærere» uten å være utdannet. De såkalte piratskolene eller L-skolene øvelseskjører mot betaling uten å ha en solid trafikal og menneskelig innsikt, de har ikke utdanning innen pedagogikk, psykologi og undervisningsformer, eller hvordan lese trafikkbildet slik at de får avverget en høy-risikosituasjon ved å gripe inn, enten verbalt eller fysisk.

Ansvaret som samfunnet og trafikklæreren har for å ivareta sikkerheten til nye og eksisterende trafikanter, gjennom en solid, trygg og pedagogisk riktig opplæring, blir overhodet ikke ivaretatt ved ulovlig øvelseskjøring.

Dette ansvaret kan ytterligere forsterkes gjennom trafikklærerens mulighet til å avvise elever som kommer fra såkalte L- skoler og er «klar» for obligatorisk opplæring. Dette på bakgrunn av for dårlig måloppnåelse. Her kan trafikkskolebransjen i aller høyeste grad fortsette å begrense omfanget av denne formen for opplæring og dermed sikre kompetansen hos de nye bilførerne. I tillegg må jo obligatorisk opplæring meldes inn til TSK-registeret, noe de ulovlige L-skolene ikke kan, da de ikke er offentlig godkjente trafikkskoler. Opplæring ved en L-skole skaper bilførere, i ordets rette forstand, som kanskje klarer å bestå førerprøven med liten margin – gjerne etter flere forsøk.

Bilkjøring handler ikke bare om å bestå førerprøven, det handler om lagspillet alle deltagerne må ha solid kompetanse i for å kunne bidra med trafikksikre valg.

Denne kompetansen besitter ikke de «trafikklærerne» som i all hovedsak kjører opplæring uten «mål og mening». Som et lite eksempel; hvis du kjenner at det er på tide å få fikset litt på tennene dine, velger du da å gå til naboen som har vært flink til å pusse tenner hele sitt voksne liv, eller velger du tannlegen som har solid utdanning på det området? Vi vet vel svaret på dette tenker jeg.

Trafikklæreren besitter tilsvarende kompetanse når det gjelder å tilføre eleven tilstrekkelig med kompetanse for å kjøre bil på en ansvarlig måte, gjennom fysiske mål på trinn to, og prosessmål på trinn tre og fire – akkurat som tannlegen din.

Ta kontakt med Krimseksjonen i Statens vegvesen på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. hvis du ser noen som driver med ulovlig øvelseskjøring. Du kan lese mer om Krimtips på Statens vegvesen sin nettside.

Velg å ta sikkerheten på alvor, velg kompetanse.

 

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund

Adresse: Leif Tronstads plass 6, 1337 Sandvika

Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund: Org nr. 981 454 901

Personvern

Kontakt oss

Telefon: 22 62 60 80
Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

0
Delinger