Svindelforsøk i bransjen

Svindelforsøk i bransjen

Skrevet: mandag, 03 juli 2017

Det er for tiden mange typer svindelforsøk, og da særlig på e-post. I bransjen vår er det nå flere som har mottatt ulike e-poster i forsøk på svindel av trafikkskolene.

En skole fikk forrige uke henvendelse fra et engelskspråklig firma som ønsket kjøretimer for fem personer som ønsket å ha to timer hver for å lære å kjøre på høyre side av veien. Dette viste seg å være et svindelforsøk med falske sjekker.

ATL ønsker å gjøre skolene oppmerksomme på dette, og oppfordrer alle til å ta en prat med ansatte om temaet slik at alle er informert.

 

Forbrukerombudet har laget en liste med tips til hva du bør se etter om du tror du er utsatt for svindelforsøk på e-post:
Ber om personlige opplysninger: Seriøse selskaper vil aldri be deg om å oppgi kredittkortnummer, pinkoder, bankkontonummer, brukernavn eller passord i en e-post.
Avsenderens e-postadresse: Store selskaper bruker ikke Hotmail, Yahoo, Gmail eller andre nettbaserte e-postadresser. Avsenders e-postadresse kan imidlertid lett endres, slik at den fremstår som å være sendt fra et selskaps server selv om den ikke er det. Du bør derfor ikke stole blindt på en e-post som ser ut til å komme fra et trygt selskap.
Generell hilsen: Fordi svindel-e-post sendes ut til mange mottakere, må åpningshilsenen være generell, for eksempel «Dear user» eller «Kjære kunde». En e-post fra for eksempel PayPal vil likevel alltid bruke ditt for- og etternavn i åpningshilsningen, for eksempel «Dear Navn Navnesen». Andre selskaper kan bruke brukernavnet ditt.
E-posten krever hurtig handling fra deg: I svindel-e-poster vil du ofte bli bedte om å gjøre noe raskt, for eksempel fordi noen forsøker å få tilgang til kontoen din. Dersom et selskap oppdager at noen prøver å trenge seg inn på kontoen din, vil imidlertid kontoen din bli sperret til du selv åpner den igjen. Det er med andre ord ingen grunn til å skynde seg.
Falske lenker: For å få tak i opplysningene dine vil e-posten ofte prøve å få deg til å trykke på en lenke for logge inn på din konto hos selskapet. Disse lenkene gir inntrykk av å sende deg til selskapets offisielle nettside, men sender deg i realiteten til svindlerens nettside. En enkel måte å avsløre dette på er å legge pekeren over linken før du trykker på den. Du vil da se hvor lenken fører deg på linjen nederst til venstre i nettleseren din. Dersom denne adressen ikke stemmer med den i e-posten, er det grunn til mistanke.
Vedlegg: Svindel-e-poster vil ofte be deg om å åpne vedlegg til e-posten. Vedlegget kan inneholde Spyware eller virus. Du bør derfor ikke åpne vedlegg fra avsendere du ikke stoler på.
Dårlig språk: noen svindel-e-poster er skrevet på relativt dårlig norsk, men dette er ingen selvfølge. I enkelte tilfeller er det til og med grunn til å tro at nordmenn har hjulpet til med oversettelsen.
I tvil? Kontakt selskapet: Dersom du er i tvil kan du ta kontakt med det selskapet som angivelig har sendt e-posten. Ring for eksempel banken og spør om de er avsender.

Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund

Adresse: Leif Tronstads plass 6, 1337 Sandvika

Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund: Org nr. 981 454 901

Personvern

Kontakt oss

Telefon: 22 62 60 80
Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

0
Delinger