• Hjem
  • Aktuelt
  • Tjente millioner på ulovlig oppkjøring
Tjente millioner på ulovlig oppkjøring

Tjente millioner på ulovlig oppkjøring

Statens vegvesen i samarbeid med sensorer ved Notodden trafikkstasjon har stoppet omfattende piratvirksomhet. Bare i Notodden tjente piratene rundt 10 millioner på oppkjøringer.

Med strykprosent på over 70 prosent og førerprøver bestilt opp av privatskoler fra hele Sør-Norge skjønte Leder Tor Skilbred og sensorer ved Notodden trafikkstasjon at noe var alvorlig galt.

- Vi hadde dager med kun utenlandske kandidater, mest fra Afrika og Midtøsten. Det var feil med identitetspapirer og de fleste kandidatene hadde ofte svært mangelfulle kunnskaper om trafikk og om hvordan de skulle kjøre bil, sier Skilbred.

Til Vegnett.no sier Skilbred at de i fjor avbrøt rundt 200 førerprøver der kandidatene allerede etter noen minutter viste at de slett ikke behersket bilkjøring.

- Vi opplevde kjøring i feil kjøreretning, på gangvei og høy fart. Noen ganger kjørte vi til og med i grøfta.

Molnes 323x486Jon Molnes (bildet) er leder av krimseksjonen i Statens vegvesen. Han beskriver situasjonen som uholdbar.

- Vi gjennomførte en større razzia i samarbeid med politiet, uten at det løste problemet. Sammen med fagseksjonen i Vegdirektoratet utarbeidet vi derfor en regel som gjorde det umulig for piratene å kunne bruke praktisk førerprøve som inntektskilde. Strategien var «ingen penger – ingen pirater», sier Molnes.

Han beskriver regelendringen som ble innført 1. juli i år som en stor suksess. Etter denne datoen skal alle biler som brukes til praktisk kjøreprøve være tilknyttet en godkjent trafikkskole. Kommer det andre biler blir de avvist samtidig som krimseksjonen varsles.

Dermed har man ikke bare satt en effektiv stopper for piratvirksomhet, man har også kuttet ventetiden fra rundt 70 dager til ti dager og halvert strykprosenten.

Piratene brukte tidligere trafikkskolebiler til førerprøvene og bestilte oppkjøring i stort omfang. Kandidatene kom med toget og ble tatt med på en biltur i kjørerutene til sensorene. Noen fikk også en liten oppvarmingstime før oppkjøringen. Tre av fire strøk, noe som var god butikk for piratene. Da kunne de ta mellom 4000 og 6000 kroner for en ny oppkjøringsrunde.

- Ved hjelp av regelendringen har vi tatt bort markedet for pirater som tjener penger på praktisk prøve rundt om i landet. Erfaringene fra Notodden og andre steder viser at dette har vært en suksesshistorie og at regelendringen har fungert, avslutter Langnes.

Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund

Adresse: Ryensvingen 15, 0680 Oslo

Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund: Org nr. 981 454 901
ATLs Interessekontor SA: Org nr. 950 982 527

Personvern

Kontakt oss

Telefon: 22 62 60 80
Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

0
Delinger