Uoppmerksomhet dreper

Uoppmerksomhet dreper

I tre av ti dødsulykker er uoppmerksomhet en medvirkende årsak til at ulykken skjer. Nå advarer Statens vegvesen i en landsomfattende kampanje.

- Vi ønsker å vise bredden av ting som bidrar til uoppmerksomhet. I trafikken hysjer vi på unger, snakker og spiser, tenker på jobben og på middagen. Stort sett går det også bra, men ikke alltid. I tre av ti dødsulykker i trafikken, er uoppmerksomhet en medvirkende årsak til at ulykken skjer, sier veidirektør Terje Moe Gustavsen i Statens vegvesen.

Nasjonal kampanje
Gjennom en nasjonal trafikksikkerhetskampanje går Statens vegvesen nå ut for å sette søkelyset på at det er mer enn mobiltelefoner som stjeler oppmerksomheten når vi sitter bak rattet. I kampanjen fokuserer Statens vegvesen på at det er summen av alle oppmerksomhetstyvene som i verste fall fører til ulykker og som gjør uoppmerksomhet bak rattet så farlig.

- På noen få og korte sekunder kan du tilbakelegge en strekning like lang som en fotballbane nær sagt i blinde, advarer Gustavsen og minner om at dersom du tar blikket bort fra veien i to sekunder i 80 kilometer i timen vil du ha tilbakelagt en strekning på godt over 40 meter.

- En pott med uoppmerksomhet
Nå advarer han mot å ta oppmerksomheten bort fra trafikkbildet.

- Vi har bare en pott med oppmerksomhet og når du gjør flere ting samtidig, blir du mindre konsentrert om det å kjøre bil – og bilkjøring krever din hele og fulle oppmerksomhet, sier Gustavsen.

Positivt fortegn
I kampanjen takker Statens vegvesen deg for at du kjører oppmerksomt. Målet er at kampanjen skal ha en positiv inngang som trafikantene vil følge opp og etterleve.

- I trafikken er vi avhengige av å kunne stole på hverandre og dine medtrafikanter fortjener din hele og fulle oppmerksomhet. Ved å være oppmerksom kan vi sammen redde enda flere liv i trafikken, sier Gustavsen.

Forårsaker ulykker
Norske og internasjonale studier peker på at uoppmerksomhet bak rattet fører til en rekke ulykker. I en undersøkelse der TØI så på årsaken til 160 ulykker fant man ut av at uoppmerksomhet var medvirkende årsak i tre av ti ulykker med dødelig utgang. En internasjonal studie peker på at uoppmerksomhet er en årsaksfaktor i 20-30 prosent av alle ulykker. Den farligste formen for uoppmerksomhet er der føreren tar blikket bort fra veien.

Fortsatt er det mobiltelefonen som utgjør den mest alvorlige risikoen. I perioden mellom 2011 og 2015 var mobiltelefon skyld i to til fire prosent av alle dødsulykkene. I følge Statens vegvesen oppgir 52 prosent av alle menn at de bruker mobiltelefon under kjøring. Andelen kvinner som bruker telefonen under kjøring er 42 prosent.

Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund

Adresse: Ryensvingen 15, 0680 Oslo

Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund: Org nr. 981 454 901
ATLs Interessekontor SA: Org nr. 950 982 527

Personvern

Kontakt oss

Telefon: 22 62 60 80
Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

0
Delinger