Øvelseskjøring med bil

Øvelseskjøring med bil

Å øvelseskjøre mye er viktig for at eleven skal bli en sikker trafikant som unngår ulykker. Her har vi listet opp krav til øvelseskjøring med bil, samt tips og råd for å hjelpe elev og ledsager på veien til førerkortet.

Øvelseskjøring, også kalt øvingskjøring, er en viktig del av prosessen mot å få førerkort. Statens vegvesen anbefaler 140 timer øvelseskjøring før oppkjøring klasse B. Dette tilsvarer over en time i uka i løpet av to år.

Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund (ATL) oppfordrer til å ta kontakt med en trafikkskole før man begynner med øvelseskjøring, for å etablere et godt samarbeid frem mot førerprøven. Hensikten er å øvelseskjøre mye for å komme opp på et høyt nivå tidlig i opplæringsprosessen, samtidig som man unngår vranglære, ved å få innspill fra en trafikklærer. Dette danner et godt grunnlag for å øve på det som er riktig innlært.

FINN TRAFIKKSKOLE 

Mengdetrening

Mengdetrening skal først og fremst gi unge og uerfarne sjåfører et best mulig grunnlag til å forstå trafikkbildet, ha god selvinnsikt og håndtere situasjoner som oppstår på en god og trygg måte.

Vi anbefaler at trafikkskolen oppfordrer eleven til å ta med ledsageren på kjøretime og få ledsagerveiledning. Da blir det lettere å samordne den private øvelseskjøringen med opplæringen ved trafikkskolen. Flere av våre medlemsskoler har positiv erfaring med dette.

Krav til øvelseskjøring med bil

  • Den som øvelseskjører eller tar kjøretimer må ta trafikalt grunnkurs før oppstart. Eleven får et bevis som gir retten til å øvelseskjøre ved fullført trafikalt grunnkurs.
  • Den som er ute og øvelseskjører må ha med bevis for fullført trafikalt grunnkurs eller førerkort i annen klasse, enten på papir eller mobiltelefon.
  • I tillegg må du alltid ha med legitimasjon med bilde.
  • Det er krav til ekstra innvendig speil og rød L
  • Husk at den som øvelseskjører med eleven må være fylt 25 år og selv hatt førerkort sammenhengende de siste fem årene. Denne personen må ha førerkort i samme klasse som den som øvelseskjører.

ovelseskjore 

Tips til øvelseskjøring

I ATL jobber flere fagkonsulenter som tidligere har jobbet både som trafikklærere og sensorer i Statens vegvesen. Her er deres tips til deg som skal ut og øvelseskjøre:

Til deg som skal øvelseskjøre

Vær uthvilt og mett før du setter i gang, da vil du være mer mottakelig for læring. Start med korte økter, man blir fort sliten. Ved økt ferdighet kan også lengden på øktene økes. Ta også stilling til om du ønsker å øvelseskjøre med manuelt giret bil eller automatgir, i forhold til hva slags førerkort du ønsker å erverve. Bli enig med ledsager om hva slags miljø dere ønsker å ha i bilen, og diskuter gjerne ansvarsområder på forhånd.

Til deg som er ledsager

Husk at det er ledsageren som er sjåfør, og skal alltid ha full kontroll selv. Er du usikker på om du skal gripe inn verbalt eller ta i rattet? Gjør det. Blir det ofte dårlig stemning i bilen når dere øvingskjører, bør du som ledsager spørre deg selv hvorfor. Ofte kan dette være fordi du som ledsager gir eleven for stort ansvar for tidlig. Ta noen skritt tilbake og la eleven kjøre i et roligere miljø. Ikke stress – trafikkopplæring tar tid.

Informasjonskvelder

Mange trafikkskoler holder informasjonskvelder for ledsagere. Her går man gjennom opplæringsforløpet for å gi en bedre forståelse for hvilke krav som stilles til elevene gjennom blant annet forskrifter, opplæring og førerprøve. Man vil også få tips og råd til hva som bør vektlegges og trenes på.

Mengdetrening er viktig

Start gjerne kjøretreningen allerede ved fylte 16 år. Da kan eleven få opp til to års kjøreerfaring før bestått førerprøve. Bruk god tid på den kjøretekniske delen av opplæringen, da vil eleven få mer kapasitet til å observere og vurdere i den trafikale delen. Sett dere mål for øktene sammen og gå gjennom disse etter endt tur.

Øv deg på å kjøre i ulikt miljø

Det er i utgangspunktet lov å øvingskjøre over alt, men øvingskjøringen skal ikke være til fare eller unødig ulempe for annen trafikk. I starten kan det være lurt å velge et tidspunkt på dagen der det er lite trafikk på veiene. Husk at det ikke nødvendigvis er høyere risiko på vinterføre så lenge farten blir tilpasset føret. Det samme gjelder å kjøre på motorvei eller å øvelseskjøre med tilhenger, så lenge du følger de regler som gjelder og nivået på kjøringen tillater det.

Du kan lese mer om øvingskjøring i Trafikkopplæringsforskriften.

LES MER

Øvelseskjøring med tilhenger

Du har også lov til å øvelseskjøre med tilhenger, dersom kravene listet opp ovenfor er innfridd. Husk også at maksimal vogntogvekt for førerkort klasse B er 4250 kg. Vogntog betyr bil pluss tilhenger.

36307584 1994065640633173 1359499604659273728 n

 

Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund

Adresse: Leif Tronstads plass 6, 1337 Sandvika

Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund: Org nr. 981 454 901

Personvern

Kontakt oss

Telefon: 22 62 60 80
Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

0
Delinger