Foto: Grisha Bruev/Shutterstock.com

Øvelseskjøring med moped

Det er viktig å øvelseskjøring mye, slik at du får trent mest mulig mellom timene du har på trafikkskolen. Her kan du lese mer om krav og regler ved privat øvelseskjøring, samt de ulike førerkortklassene og aldersgrenser.

Med moped mener vi tohjulinger i klasse AM146, som omfatter både moped og scooter.

Øvelseskjøringen skal ikke være til fare eller ulempe for andre trafikanter. Du kan kun øvelseskjøre på steder og under forhold som du klarer å mestre.

Det er lurt å øvelseskjøre så mye som mulig. Med god øvelseskjøring skaffer du deg erfaring i mange trafikksituasjoner, og mengdetrening har alltid positiv effekt. Kombinasjonen av opplæring ved trafikkskolen, lesing av teori og mye privat øvelseskjøring gjør deg til en dyktig moped- og scooterfører.

Dersom du har førerkort for motorsykkel eller bil, har du også rett til å kjøre alle typer moped.

Krav og regler ved øvelseskjøring med moped

 • Du må være 15 år for å øvelseskjøre i klasse AM. Du har ikke lov til å øvelseskjøre dersom politiet har gitt deg sperrefrist for førerkort.
 • Du må ha med en ledsager som kjører motorsykkel.
 • Ledsageren må være fylt 25 år og ha hatt førerrett for MC sammenhengende de siste 5 årene.
 • Ledsageren har ikke lov til å kjøre foran eller etter på moped eller i bil.
 • Ledsageren har ikke lov til å sitte bakpå mopeden.
 • Når du øvelseskjører, må du alltid ha med deg bevis på gjennomført Trafikalt grunnkurs og legitimasjon med bilde, eventuelt førerkort.
 • Øvelseskjøring i klasse AM kan foregå på veien bare hvis du og ledsageren har øyekontakt og ledsageren kan instruere deg via toveis kommunikasjonsutstyr.
 • Du og ledsageren må ha refleksvest med bokstaven L på ryggen under øvelseskjøringen.
 • Øvingsområdet må velges etter hvor langt du er kommet i opplæringen. Det må være forsvarlig å kjøre moped i øvingsområdet!
 • Du har ikke lov til å øvelseskjøre i utlandet.
 • Det er lov til å øvelseskjøre på avsperret område eller øvingsbane dersom ledsageren har visuell kontakt og kan instruere deg.

Førerkortklasser

Klasse AM gjelder i tillegg til tohjulinger, både trehjuls og firehjuls moped der høyeste fart er 45 km/t.

AM146 (tohjuls moped)

For å erverve førerkort i denne klassen må du bestå teoretisk førerprøve og gjennomføre obligatorisk mopedopplæring ved en trafikkskole.

AM147 (tre- og firehjuls moped)

Førerkort i denne klassen gjelder mopedbil. Har man førerkort klasse T kan man også kjøre tre- eller firehjuls moped. Fører må være fylt 18 år eller ha gjennomført sikkerhetskurs på vei klasse AM147 dersom mopedens egenvekt er over 150 kg (uten batterienes vekt ved eldrift).

Førerkort i klassene AM146 og AM147 har en gyldighet på 15 år. Unntaket er dersom du har helsemessige begrensninger eøøer mangler gjennomført mørkekjøring.

Du kan lese mer om førerrett, førerkortklasser og alderskrav i Forskrift om førerkort her: 

LES MER

 

På utkikk etter en trafikkskole?

FINN TRAFIKKSKOLE 

 

Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund

Adresse: Leif Tronstads plass 6, 1337 Sandvika

Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund: Org nr. 981 454 901

Personvern

Kontakt oss

Telefon: 22 62 60 80
Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

0
Delinger