En av fire kjører opp på automatgir

En av fire kjører opp på automatgir

29 juni 2020

Fersk statistikk fra Statens vegvesen viser at flere og flere kjører opp på automatgir. I 2019 var 24 prosent av alle førerprøver for personbil prøver der elevene kjørte opp med automatgir. Det er en utvikling ATL ønsker velkommen.

– ATL har jobbet lenge for at oppkjøring for automatgir skal være hovedregelen. Disse tallene fra Statens vegvesen viser at vi har hatt rett og bør få myndighetene til å forstå at det er behov for å  endre dagens regelverk, sier Torgeir Abusdal, som er direktør i ATL.

Han mener trafikksikkerheten vil øke når flere kjører automatgiret bil. Det er også en utvikling som er helt i tråd med myndighetenes miljømål, siden alle uttslippsfrie biler er med automat. 

– Trafikkbildet blir stadig mer komplisert og trafikken er økende. Å slippe å fokusere på girvalg og klutsjbruk vil helt åpenbart ha klare fordeler for trafikksikkerheten, sier Abusdal.

Tallene fra Statens vegvesen viser at 24 prosent tok førerkort for biler med automatgir i 2019, mens tallet for 2018 var 18 prosent. Flest førerprøver med automatgir kjøres i Oslo der 41 prosent kjørte opp på biler med automatgir i 2019. Det betyr at flere og flere også kjører opp med automatgir i Oslo sammenliknet med 2018 hvor tallet var 32 prosent. Lavest andel med automatgir finner man i Nordland der 11 prosent kjørte opp med automatgir i 2019, ifølge tallene fra Statens vegvesen.

–Disse tallene viser med all tydelighet at det nå er på tide å gjøre noe med regelverket rundt oppkjøringer. ATL ønsker at automatgir skal være hovedregelen, og at de som i etterkant vil ha førerkort på biler med manuelt gir kan få det enten ved å gjøre som i dag, ta en ny oppkjøring på en manuell bil, eller at det er tilstrekkelig med noen ekstra timer hos en trafikkskole i klutsj- og girbruk, sier Abusdal. Nå er vi faktisk der at andelen nye kjøretøy som selges i Norge med automatgir har passert 95 prosent. Da burde regelverket tilpasses dette, slik at de aller fleste velger å ta førerkort på automat avslutter Abusdal.

 

Skjermbilde 2019 06 26 kl. 09.05.33
 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi gir deg siste nytt fra bransjen og informasjon om hva vi jobber med.

 MELD DEG PÅ NYHETSBREV »

 

Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund

Adresse: Leif Tronstads plass 6, 1337 Sandvika

Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund: Org nr. 981 454 901

Personvern

Kontakt oss

Telefon: 22 62 60 80
Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

0
Delinger