Ønsker automatgir som hovedregel

Ønsker automatgir som hovedregel

Skrevet: tirsdag, 22 januar 2019

Flere elbiler, trafikksikkerhet og pris gjør at Autoriserte trafikkskolers landsforbund nå ønsker automatgir som hovedregel for oppkjøring. Høyres transportpolitikere støtter forslaget.

- Vi mener forslaget fra ATL er godt. Regjeringen har et mål om at alle skal kjøre nullutslippsbiler og disse bilene har automatgir. Det er bra for trafikksikkerheten, og det vil mest sannsynlig bli billigere å ta lappen, sier Høyres Helge Orten som også er leder Transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget.

Av alle biler som ble solgt i Norge i 2018 var over 90 prosent utstyrt med automatgir. Og med flere og flere elbiler og nullutslippsbiler på veiene er andelen ventet å øke ytterligere i fremtiden.

Direktør i Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund (ATL) Torgeir Abusdal sier at forslaget vil være en fordel både for elevene og for skolene. Samtidig vil det være viktig ut i fra et trafikksikkerhetsperspektiv.

- Vi vet at mange ferske bilførere fokuserer mye på det rent kjøretekniske. Med automatgir slipper man å konsentrere seg om korrekt girvalg og kan i større grad konsentrer seg om trafikkbildet. Vi tror dette vil gi færre ulykker, sier Abusdal.

Dagens regelverk gir automatisk førerrett på biler med automatgir om man kjører opp med en manuelt giret bil. Men kjører man opp på en bil med automatgir mister man rettigheten til å kjøre manuelt girede biler. Forslaget er at elever som kjører opp på automat og finner ut at de har behov for førerkort for manuell bil kan få denne førerretten ved å ta noen timer obligatorisk opplæring på manuell bil hos en trafikkskole.

- Timeantallet øker for elevene når de må lære å bruke gir og clutch, og trafikkskolene må investere i biler med manuelt gir som veldig få kommer til å kjøre i fremtiden. Vi ønsker oss derfor en modell hvor man kan oppjustere til manuelt etter ønske, sier ATL-direktøren.

Det er Høyres Orten enig i.

 – Dette er et forslag hvor alle er vinnere. Elevene sparer penger, det blir enklere for trafikkskolene og trafikksikkerheten øker. I tillegg er forslaget godt fordi det er med på å tilrettelegge for at enda flere vil velge el- og nullutslippsbiler, avslutter Orten.

Han legger til at forslaget må drøftes i departementet og med andre relevante aktører, men er positiv til utsiktene for forslaget.

Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund

Adresse: Leif Tronstads plass 6, 1337 Sandvika

Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund: Org nr. 981 454 901

Personvern

Kontakt oss

Telefon: 22 62 60 80
Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

0
Delinger