Foto: Grisha Bruev/Shutterstock.com

Førerkortklasser for MC

Førerkort for MC utstedes i flere klasser:
→ klasse A1: lett motorsykkel
→ klasse A2: mellomtung motorsykkel
→ klasse A: tung motorsykkel

Hvis du har førerkort klasse A2 og A, kan du i Norge også kjøre med tilhenger på motorsykkelen. Tilhengeren må registreres og skal ha eget nummerskilt.

 

Motorsykkelklasser

Fra og med 2013 deler vi inn motorsykler i tre ulike klasser:
lett motorsykkel (A1), mellomtung motorsykkel (A2) og tung motorsykkel (A).

Lett motorsykkel (A1)
Klasse A1 gjelder lett motorsykkel med to hjul som har en motor med slagvolum på maks 125 cm3 og motoreffekt på maks 11 kW. I denne klassen finner vi fra 2013 også trehjuls motorsykkel med en motoreffekt på 15 kW.

Mellomtung motorsykkel (A2)
Klasse A2 gjelder mellomtung motorsykkel med to hjul med eller uten sidevogn. Mellomtung motorsykkel kan ikke ha motorstyrke over 35 kW/47,6 hk. Dessuten må forholdet mellom motorstyrke og vekt ikke overstige 0,2 kW/kg. Det er også tillatt å trekke tilhenger i Norge dersom motorsykkelen er godkjent for dette.

Tung motorsykkel (A)
Klasse A gjelder motorsykkel med eller uten sidevogn, moped og trehjuls motorsykkel. Det er også tillatt å trekke tilhenger i Norge dersom motorsykkelen er godkjent for dette.

4.4 MC klassene

 

Førerkortklasser og aldersgrenser

16 år: Klasse A1. Du kan kjøre lett motorsykkel med et maksimalt slagvolum på 125 cm. motor og maksimalt 11 kw/15 hk. Forholdet mellom vekt og effekt må ikke være over 0,1 kw/kg. Du kan også kjøre trehjulede motorsykler med maksimalt 15 kw / 20,4 hk.

18 år: Klasse A2. Du kan kjøre motorsykkel med maksimal effekt på 35 kw/47,6 hk og et forhold mellom effekt og vekt på maksimalt 0,2 kw/kg. Motorsykkelen må ikke ha utgangspunkt i en modell med mer enn det dobbelte av denne effekten.

Dersom du har førerkort for A1 fra før kan du utvide fra A1 til A2 på to måter:
→ Gjennomføre obligatoriske kurs for utvidelse og ha hatt førerkort for A1 i minst 2 år (slipper å ta førerprøve).
→ Gjennomføre trinnvurdering og obligatorisk opplæring i trinn 3 og 4 for klasse A2, og bestå førerprøve. Det er da ikke krav om å ha hatt førerkort A1 i to år.

20 år: Du kan utvide til førerkort klasse A om du har hatt førerkort A2, i minimum to år, og du må gå gjennom et 7 timers obligatorisk kurs. Minstealderen er likevel 21 år for trehjuls motorsykkel med en effekt på over 15 kW.

24 år: Du kan ta førerkort for klasse A. Uten begrensninger.

Unntak fra aldersgrensene gjelder bare til trening og konkurranser i regi av Norges Motorsportforbund.

Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund

Adresse: Leif Tronstads plass 6, 1337 Sandvika

Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund: Org nr. 981 454 901

Personvern

Kontakt oss

Telefon: 22 62 60 80
Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

0
Delinger