• Hjem
  • Aktuelt
  • Åpner for opplæring på moped, MC og snøscooter - strenge krav til smittevern
Åpner for opplæring på moped, MC og snøscooter

Åpner for opplæring på moped, MC og snøscooter - strenge krav til smittevern

Skrevet: mandag, 30 mars 2020

Myndighetene gir en åpning for å starte med praktisk en-til-en opplæring på moped, motorsykkel og snøscooter. Kravene til smittevern er strenge og må følges.

Dette betyr at en del av trafikkskolene som tilbyr praktisk opplæring på moped, motorsykkel og snøscooter igjen kan åpne dørene for publikum. Beslutningen ble meddelt ATL fra samferdselsdepartementet og er også forankret hos norske helsemyndigheter og i Statens vegvesen.

ATL har jobbet for unntak i flere førerkortklasser, men av hensyn til smittevern er det bare åpnet for praktisk opplæring på moped, motorsykkel og snøscooter.

Nederst i saken er kravene fra samferdselsdepartementet limt inn, og det er viktig at disse følges nøye.

Det hersker også noe usikkerhet rundt hva som skjer i forhold til dagpenger, permitteringer og ikke minst i forhold til redningspakken regjeringen presenterte fredag for de skolene som nå velger å åpne. Vi oppfordrer til at den enkelte trafikkskole søker informasjon om hvordan en eventuell oppstart påvirker eventuelle støtteordninger med Nav og myndighetene. Vi har også samlet noen tips som omhandler dette under.

Vi oppfordrer også trafikkskoler som benytter idrettsanlegg som kjøregård til å undersøke om det foreligger spesielle retningslinjer for bruk av disse områdene i tiden vi nå er inne i.

Selv om man nå åpner for å begynne med praktisk undervisning på moped, MC og snøscooter er det ikke anledning til å starte opplæring i andre klasser. Statens vegvesen har heller ikke åpnet opp for å arrangere oppkjøringer for MC og moped. Det er heller ikke gitt dispensasjon fra å drive teoretisk opplæring i klasserom.

 

Her er kravene til smittevern satt av norske myndigheter rundt opplæring på moped, mc og snøscooter:

Med disse utgangspunktene og hensyntatt de betydelige økonomiske konsekvensene en full nedstengning av all aktivitet hos trafikkskolene medfører, forstår Samferdselsdepartementet Helsedirektoratets vedtak dithen at det ikke omfatter praktisk en-til-en opplæring på moped, motorsykkel og snøscooter. Det forutsettes at trafikkskolene benytter alle praktisk tilgjengelige smittereduserende tiltak og følger helsemyndighetenes anbefalinger for øvrig.

Dette innebærer blant annet:

  • Elev og lærer benytter hvert sitt kjøretøy
  • Det benyttes eget utstyr som hjelm, kommunikasjonsutstyr og annet verneutstyr der dette er aktuelt (kjøredress, varmedress, hansker og støvler). Utlån av utstyr fra trafikkskolene frarådes under de rådende forhold.
  • Involverte holder avstand i tråd med retningslinjer fra helsemyndighetene.
  • Berøringsflater som styre og betjeningshendler rengjøres mellom hver elev

Trafikklæreren må sikre at forutsetningene blir overholdt.

 

Dette må du tenke på om du er, eller har permitterte ansatt, og vil starte opp med moped, motorsykkel eller snøscooteropplæring:

For arbeidstaker:
Som permittert kan du jobbe men når du mottar dagpenger, er det svært viktig å merke seg er at dagpengene dine blir redusert med timene du jobber.

Det er viktig at du krysser av på meldekortene du sender inn til NAV, (hver 14.dag) at du har jobbet og hvor mye. Oppgir du uriktige eller mangelfulle opplysninger, kan du miste retten til dagpenger i inntil 26 uker. I tillegg kan NAV kreve at du betaler tilbake dagpenger du ikke har hatt rett på. Det er derfor viktig at du oppgir presis og riktig informasjon til NAV.

Hvis du får endringer i inntekt, familiesituasjon og/eller jobbsituasjon, kan dette ha betydning for beløpet du får utbetalt fra NAV og du må derfor melde fra til NAV om endringer så snart som mulig.

NB!! Dersom du jobber mer enn 60 % av din vanlige arbeidstid i en meldeperiode, får du ikke utbetalt dagpenger for denne perioden.

NB!! Det er viktig å være klar over at NAV stanser vedtaket om dagpenger dersom du jobber mer enn 60 % av det du gjorde før du mistet jobben, i 6 uker eller mer.

Informasjon om dette og dagpengeperiodens ordinære periode, til og fra dato kommer frem av vedtaket du får ved innvilgelse.

 

For selvstendig næringsdrivende:
Her er reglene usikre, fordi endelig utforming av denne midlertidige ordningen  ikke er avklart. Det pågår et arbeid for å både avklare regelverket og den praktiske gjennomføringen av ordningen. Det er imidlertid gode grunner til å forvente at arbeid vil redusere også denne ytelsen.

Fordi vi er i spesielle omstendigheter og regelverket per nå ikke er avklart, vil vi oppfordre alle som vurdere å starte opp med praktisk MC undervisning om å ta kontakt med NAV for å få vurdert de økonomiske konsekvenser dette vil ha i det konkrete tilfellet, enten de er permitterte med rett på dagpenger, eller er selvstendig næringsdrivende.

 

Skjermbilde 2019 06 26 kl. 09.05.33
 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi gir deg siste nytt fra bransjen og informasjon om hva vi jobber med.

 MELD DEG PÅ NYHETSBREV »

 

 

Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund

Adresse: Leif Tronstads plass 6, 1337 Sandvika

Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund: Org nr. 981 454 901

Personvern

Kontakt oss

Telefon: 22 62 60 80
Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

0
Delinger