• Hjem
  • Aktuelt
  • Arbeidsgivers lønnsplikt ved permittering
Arbeidsgivers lønnsplikt ved permittering

Arbeidsgivers lønnsplikt ved permittering

24 mars 2020

Vi forstår at reglene om arbeidsgivers lønnsplikt i arbeidsgiverperioden har voldt en del hodebry og vi vil derfor forsøke å komme med noen presiseringer i reglene.

«Arbeidsgivers lønnsplikt i arbeidsgiverperioden reduseres fra 15 til to dager» Regelen trådte i kraft 20.mars. Dette betyr følgende:

Arbeidsgiver med lønnsplikt, som har betalt to eller flere dager lønn på tidspunktet den nye regelen trådte i kraft (20 mars) slipper å betale flere dager med lønn.

Det betyr også at arbeidsgiver som har hatt lønnsplikt fra eks 13. mars fortsatt må betale lønn for dagene frem til 20.mars - selv om dette er mer enn to dager.

Det er derfor ikke riktig at arbeidsgiver betaler kun to dager uansett tidspunktet for permittering. Loven har ikke tilbakevirkende kraft.

Selvstendig næringsdrivende

Som kjent er det bestemt at det skal ytes en krisepakke til selvstendige næringsdrivende som har mistet inntekten sin på grunn av korona-situasjonen. Dekningsgraden skal være 80% av gjennomsnittsinntekten din de tre siste årene, men maksimalt opp til 6 G. Kompensasjonen skal ytes fra og med 17. dag etter inntektsbortfallet inntraff.

Rådene fra NAV er at man bør registrere seg som arbeidssøker og sende meldekort hver 14 dag. NAV anbefaler også alle selvstendige næringsdrivende om å sende inn en søknad om dagpenger.

Nå er det slik at det jobbes med å lage en teknisk løsning for søknader og utbetaling til selvstendige næringsdrivende.

NAV vet ikke om dette vil innebære en helt ny løsning, eller om den vil være en del av dagpengeløsningen som finnes i dag. Det er derfor NAV ber deg om å søke om dagpenger, da vil du ha en søknad inne til behandling dersom det viser seg at støtten utbetales som dagpenger.

Det er mulig å søke om økonomisk sosialhjelp i påvente av ytelse fra staten. Kravet til dokumentasjon og behovsvurderingen er mindre strengt enn ordinært. Det er likevel slik at det er saksbehandlingstider på også disse søknadene, samt at sosialhjelp vil komme til fradrag dersom man innvilges andre ytelser fra NAV.

Det er lurt å sjekke under «koronavirus- hva gjelder i min situasjon» på nav.no for informasjon. Det vil oppdateres der når noe bestemmes.

Vi følger selvsagt også med på saken og vil oppdatere dere på våre sider når vi får mer informasjon.

Skjermbilde 2019 06 26 kl. 09.05.33
 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi gir deg siste nytt fra bransjen og informasjon om hva vi jobber med.

 MELD DEG PÅ NYHETSBREV »
Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund

Adresse: Leif Tronstads plass 6, 1337 Sandvika

Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund: Org nr. 981 454 901

Personvern

Kontakt oss

Telefon: 22 62 60 80
Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

0
Delinger