Ny rapport gir råd om sikring av last

Ny rapport gir råd om sikring av last

Tyngre kjøretøy har strenge regler for sikring av last, mens personbiler og varebiler ofte går under radaren trass i strenge krav. En ny rapport peker på farene ved dårlig lastsikring og kommer med konkrete råd og tips.

- Rapporten har som formål å gi noen anbefalinger om sikring av last på kjøretøy opp til 3500 kilo. Anbefalingene er basert på utredninger, fysiske beregninger og praktiske tester, sier Kåre Robertsen som er universitetslektor Faggruppe Teknikk ved Nord Universitetet som står bak rapporten sammen med initiativtaker Edvard Taarnes og Kjør for livet.

- Mye rart
- Jeg har sett mye rart i min tid hva gjelder sikring av last og det er lett å bli skremt når man vet at det daglig kjører biler, og biler med tilhengere, rundt på veien med last som i prinsippet ligger løst, sier Taarnes.

Han forteller at han har sett sjåfører som har sikret digre plankelass med tynn hyssig – og alle har vi vel sett familiefaren med full bil som har stuelistene stikkende ut sidevinduet...

Og at emnet er viktig er det ikke noen tvil om. Rapporten peker på at dårlig utført sikring av last har vært medvirkende årsak til dødsulykker i 25 tilfeller de siste ti årene. Samtidig viser undersøkelser fra både Danmark og Norge at last som faller av er et økende problem.

- Nyttig for skolene
- Jeg tror denne rapporten til stor grad vil være nyttig for trafikkskoler og at den på sikt også kan åpne opp for fremtidige forretningsområder for skolene, sier Robertsen.

Rapporten foreslår at Statens vegvesen skal ta inn sikring av last på tilhenger som et alternativ i sikkerhetskontrollen ved førerprøven. Samtidig kan rapporten brukes av skolene som bakgrunnsmateriale til måloppnåelse vedrørende paragraf 11.3 i forskrift for trafikkopplæring og førerprøve, samt i punkt 2.4 i gjeldene læreplan for klasse B om kjøring med tilhenger.

- For skolene mener jeg rapporten vil være nyttig for de som driver opplæring til BE, og jeg mener at det for skolene også vil kunne være et fremtidig marked å tilby kurs for brukere av ikke førerkortpliktig tilhenger. I tillegg kan man se for seg kurs rettet mot ansatte for eksempel i byggvarehus og i andre næringer der kundene ofte henter store kolli på henger, sier Robertsen.

pdf nedlastning   Les rapporten om sikring av last her

 

Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund

Adresse: Ryensvingen 15, 0680 Oslo

Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund: Org nr. 981 454 901
ATLs Interessekontor SA: Org nr. 950 982 527

Personvern

Kontakt oss

Telefon: 22 62 60 80
Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

0
Delinger