• Hjem
  • Aktuelt
  • Store utfordringer ved bestilling av førerprøver
Store utfordringer ved bestilling av førerprøver

Store utfordringer ved bestilling av førerprøver

01 mars 2021

Trafikkskoler opplever store utfordringer ved bestilling av førerprøver. ATL ber om økt fokus på brukeropplevelsen og merkantil innsats der ventetidene er verst.

Mange trafikkskoler opplever store problemer ved bestilling av førerprøver hos Statens vegvesen. Nå ber Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund om at Statens vegvesen styrker de tekniske løsningene for bestilling.

– ATL har foretatt en kartlegging av situasjonen hos medlemmene. Undersøkelsen viser at en del medlemmer er fornøyde og opplever få problemer med dagens løsning, hvor trafikkskolene selv bestiller førerprøver. Men vi ser også det motsatte. Spesielt i større byer der presset er stort er det mange som opplever store problemer med å få bestilt førerprøver. Det er uheldig og det burde ikke være slik, sier direktør i Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund (ATL), Torgeir Abusdal.

Men uavhengig av om man fortsatt ønsker at skolene bestiller førerprøver eller ei, er det drepende kritikk til Statens vegvesen sitt bestillingssystem.

I undersøkelsen kommer det frem at 71% av skolene ofte har problemer med bestillinger og 21 % har problemer av og til.  

– Dette forteller oss at Statens vegvesen har en vei å gå i forhold til å ruste opp systemene. Det er ikke akseptabelt når nesten alle medlemmer opplever tekniske problemer ved bestilling av førerprøver og at de rett og slett ikke får bestilt fordi systemet bryter sammen, sier Abusdal.

Han varsler at ATL nå vil ta opp saken med Statens vegvesen med et krav om at det settes ressurser til å løse de tekniske problemene.

Til tross for et elendig bestillingssystem, ønsker trafikkskolene fortsatt at de står for bestilling av førerprøvene. 2/3 synes ordningen er god. Dog ser vi at det er mest misnøye i tett befolkede områder der knappheten på førerprøver er størst. Altså er det flere som ønsker å endre ordningen der det er minst tilgjengelige førerprøver. Dette er et naturlig utrykk for maktesløshet når man har elever man ikke klarer å få tak i førerprøve til, sier Abusdal.

– Selv om mange ønsker å fortsette med dagens ordning er det ikke akseptabelt når tekniske problemer er mer regelen enn unntaket. For oss er det helt åpenbart at Statens vegvesen her har en hastejobb. ATL mener også at det bør kunne innføres manuelle løsninger i de områder hvor mangel på førerprøver er størst. 1/3 av medlemmene har svart at de ønsker dette. En løsning vil kunne være at trafikkstasjonene i de mest pressede områdene, setter inn merkantilt personell til å fordele tilgjengelige prøver mer rettferdig, for eksempel i forhold til hvor mange fullmakter og oppkjøringsklare elever den enkelte skole har. Det er i dag ren gambling om man får tak i prøver, og på de stedene hvor situasjonen er verst må det tas grep, avslutter Abusdal.

 

Skjermbilde 2019 06 26 kl. 09.05.33
 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi gir deg siste nytt fra bransjen og informasjon om hva vi jobber med.

 MELD DEG PÅ NYHETSBREV »

 

Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund

Adresse: Leif Tronstads plass 6, 1337 Sandvika

Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund: Org nr. 981 454 901

Personvern

Kontakt oss

Telefon: 22 62 60 80
Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

0
Delinger