Støtter helsekrav for eldre bilførere

Støtter helsekrav for eldre bilførere

I dag avslo Stortinget forslaget fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet som vil vrake dagens ordning med obligatorisk helseattest for bilførere over 75 år. ATL mener at det ville vært et tilbakeskritt for trafikksikkerhetsarbeidet å skrote ordningen.

- Å fjerne ordningen hvor man stiller krav til helseattest for bilførere over 75 år ville vært uansvarlig og et stort tilbakeskritt for norsk trafikksikkerhetsarbeid, sier direktør i ATL Torgeir Abusdal. Han er fornøyd med at stortingspolitikerne i dag stemte ned forslaget.

Forslagsstillerne fra Senterpartiet og i fra Arbeiderpartiet ba regjeringen om å fremme nødvendige forslag om endringer i regelverket for fornyelse av førerkort, slik at bilførere over 75 år ikke trenger å fremvise helseattest. I tillegg ba de om at førerkortets gyldighetstid blir 10 eller 15 år uavhengig av alder. Men dette er altså ikke regjeringspartiene enige i.

Samtidig sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen at man nå ser på å endre kravene slik at systemet blir enklere både, både for de som har førerkort og for myndighetene. Solvik-Olsen understreker samtidig at en slik endring ikke må gå på bekostning av trafikksikkerheten.

- Det viktigste for oss er at man ikke kommer i en situasjon der man gjør regelverket så enkelt at man går på akkord med trafikksikkerheten. Jeg ser for meg at trafikkskolene, som er eksperter på blant annet trafikal adferd, kan få en større rolle i forhold til opplæring av eldre bilførere, sier Abusdal.

I Nasjonal Tiltaksplan for Trafikksikkerhet på Veg som gjelder fra 2018 til 2024 konkluderes det med at risikoen for å bli drept eller hardt skadd i trafikken er markert økende for trafikanter fra og med fylte 75 år.

- Det er et faktum at syn, hørsel og evnen til å oppfatte krevende trafikkmønstre endres når man bil eldre. Samtidig vet man at mange eldre også har høyere bruk av legemidler enn andre aldersgrupper. En helseattest for eldre bilførere er derfor en god ide, sier Abusdal.

Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund

Adresse: Ryensvingen 15, 0680 Oslo

Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund: Org nr. 981 454 901
ATLs Interessekontor SA: Org nr. 950 982 527

Personvern

Kontakt oss

Telefon: 22 62 60 80
Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

0
Delinger